Найсуворіший і найголовніший у всіх церквах піст триватиме до 27 квітня. Тривалість Великого посту разом зі Страсною седмицею – 48 днів. Піст або говіння – це відмова не тільки від певної їжі, а й від усіх шкідливих звичок і веселощів.
Що можна їсти :
Для того щоб ви душею і тілом змогли відчути радість і святість від прийому їжі, ваша їжа повинна бути різноманітною, але простою. В піст не можна зловживати прянощами, сіллю, цукром і смаженої їжею. Віддайте перевагу їжі, приготованої на паровій бані або в грилі.
Овочі та фрукти: варені, тушковані, запечені – повинні стати основою вашого харчування. Нехай на вашому столі будуть морква, картопля, буряк, квашена капуста і огірки. Не забувайте про кукурудзу, горошок, яблука, гранат, банани і цитрусові. Чим різноманітніше – тим краще.
Каші: каші повинні стати ще однією важливою складовою вашого раціону. Не забувайте, що готувати їх слід тільки на воді і доведеться обійтися без додавання масла.
Замість м’яса, молока і яєць: якщо ви включите в свій раціон рослинний білок – то ваш організм ані трохи не постраждає від відсутності м’яса. Рослинний білок міститься в баклажанах, арахісі, сочевиці, сої та всіх рослинах сімейства бобових.
Однак священики наголошують: обмеження в їжі – не самоціль посту. Важливо робити добрі справи, навчитися жити в мирі з оточуючими, та очистити совість покаянням.